Expertise in tolerantieanalyse

Een goed lopend assemblageproces met lage uitval is mede afhankelijk van het feit of alle onderdelen passen. Ook de specificaties ten aan zien van nauwkeurigheid moeten gehaald worden. Aan de andere kant is een lage kostprijs van belang om concurrentiekracht te hebben. Om dit allemaal te bereiken, is een goede tolerantieanalyse essentieel.

Een goede analyse geeft zekerheid

Als er geen tolerantieanalyse uitgevoerd wordt, dan worden toleranties meestal op ‘basis van ervaring’ gekozen‘. Dit is niet per se verkeerd. Maar de ene ontwerper heeft meer en/of betere ervaring dan de andere. In alle gevallen is de onderbouwing van de gekozen toleranties echter op zijn best gesproken matig. Met een tolerantieanalyse heb je wel die goede onderbouwing en is de kans op succes veel groter. Bovendien ben je dan in staat om de keuze tussen tolerantie en kostprijs te optimaliseren.

Tolerantieanalyse, een budget in millimeters

Maar wat is tolerantieanalyse eigenlijk? Vaak wordt gesproken over het maken van een tolerantiebudget. En dan gaat het niet om een budget in euro’s of een andere muntsoort, maar om een budget in millimeters (of een andere lengte-eenheid). Het startpunt is meestal een specificatie die gehaald moet worden. De tweede stap is het verzamelen van de onderdeeltoleranties die de specificatie beïnvloeden. Op basis van dat geheel kun je je analyse uitvoeren en alle toleranties optimaliseren zodanig dat de verhouding kostprijs – uitval het gunstigst is.

Veel ervaring in tolerantieanalyse

Ik (Jaap Vink) heb zo’n 25 jaar ervaring met tolerantieanalyse. Bij ASML heb ik de gestructureerde, methodische aanpak helpen ontwikkelen. En ik heb er natuurlijk vele analyses uitgevoerd. Verder heb ik voor ASML een Excel-sjabloon (template) voor tolerantieanalyse ontwikkeld. Hiermee kan elke mechanische designer zijn analyse op dezelfde manier opzetten, uitrekenen en presenteren. Via de cursus tolerantieanalyse, verzorgd door Mikrocentrum, leren mechanische designers bij ASML te werken met dit Excel-sjabloon.

Na het starten van Vink System Design & Analysis heb ik ook bij andere bedrijven tolerantieanalyses uitgevoerd. Daarnaast geef ik vanaf 2015 voor Mikrocentrum de cursus tolerantieanalyse. Zowel de open cursus als de bedrijfsinterne cursus. De cursus is geschikt voor veel bedrijven in allerlei sectoren. Dat blijkt wel uit de keur aan bedrijven waaraan ik heb lesgegeven:
• ACE Ingenieursbureau;
• Altran Automotive;
• BDR Thermea, cv-ketels;
• BoonEdam, draaideuren;
• Demcon Ingenieursbureau;
• DEMO TU Delft;
• KROHNE Flowmeters;
• KUHN Landbouwmachines;
• Neways Electronics;
• Petersime Zulte, eierbroedmachines;
• Robojob CNC Automatisering;
• Spark design, design en functionaliteit;
• VIRO Ingenieursbureau, alle vestigingen;
• Zodiac Aerospace.

Methode van aanpak

Natuurlijk is theorie belangrijk in de tolerantieanalyse. Daarnaast telt ervaring ook. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is de methode van aanpak. Elk ontwerp is namelijk anders en heeft z’n eigen uitdagingen.
Toch moet je in staat zijn om voor elk nieuw (of bestaand) ontwerp een tolerantieanalyse uit te voeren. En dat lukt alleen met een een gestructureerde, methodische aanpak. Al is het ontwerp nog zo complex of onoverzichtelijk, met een methodische aanpak zul je altijd slagen om een tolerantieanalyse uit te voeren. En die aanpak hoef je met behulp van de cursus van het Mikrocentrum gelukkig niet zelf uit te vinden.

Cursus Tolerantieanalyse – Mikrocentrum from Mikrocentrum on Vimeo.